Information från Naturvårdsgruppen, vad som händer och vad planeras

Publicerad: 2024-08-26

Här kommer information vad som  hänt och händer vad gäller skötsel av allmänningar. Det som är närmast och det som är i plan.

En naturvårdsgrupp är startad för att hjälpa till i inventering, planering och prioritering, viss hjälp vid gallring och hjälp vid bekämpning av invasiva arter. Fler frivilliga intresserade för att göra gemensamma insatser söks. Hör av er till allmänningsansvarig. Gruppen träffas mellan styrelsemöten ungefär en gång i månaden.

Nästa möte är den 9 september. Vi träffas i Västerängslokalen denna gång kl 18.30, 1 1/2 timme. Välkomna alla som vill vara med.

Gruppen har  inventerat stigarna och röjning har startats för att göra dem tillgängliga igen.  Nu söker vi efter boende som skulle vilja bli värdar för stigar. Hör av dig till lars@hallstadius.se. Karta över stigarna och befintliga och föreslagna stigvärdar, visas nedan.

 

Stigkarta

Stigvärdar

 

Inventering och uppdatering av tidigare inventering av invasiva arter är gjord, detta för att kunna göra plan för bekämpningen. I år har insatser gjorts främst för att minska bestånd. Nästa år är planen att utrota jättelokan.

Både parkslide och jättebalsamin som etablerat sig nu på fler platser behöver en mer långsiktig plan. Dessa är nu medräknade i den nya inventeringen och återbesöks. Jättebalsamin är ettårig den sprider genom frön från föregående år, vilket ger hopp om att den går att utrota om plantor tas bort. Flera bestånd har tagits bort i år och platserna kommer behöva återbesökas. Nedan information om jättebalsamin.

Jättebalsamin

Beståndet jättebalsamin vid utkanten av Västerängen försöker vi krympa in,  det är för stort för att bekämpas helt i år, varför det behöver slås tidigt nästa år och flera gånger. Om inte några vill rycka ut i år så är detta det som är planen för just det beståndet.

 

Vad gäller parkslide vid Västerängen. Så ska vi gå in och försöka täcka över dessa med byggpresenningar vid ”majviken”, men det är beroende om vi får några presenningar från öbor, hör av er.

Dessa parkslidesbestånd är möjliga att bekämpa fortfarande genom täckning då de är relativt nyetablerade. Hjälp tas som sagt tacksamt emot. Läs gärna mer kring invasiva arter och hur man bekämpar dem nedan.

Invasiva Arter

Hör av er till Allmänningsansvarig via e-post till styrelsen (styrelsen@tidolindo.se) om ni vill/kan hjälpa.

Något som vi observerat är att kanadensisk gullris breder ut sig på ön. Ta gärna bort plantor på den egna tomten till börja med och sedan utanför tomten för att minska spridningen. Varje planta ger upphov till flera tusen frön som sprids med vinden.  Samt täck gärna över era mindre bestånd av parkslide på tomten. Se hur förfarandet bör gå till i länken ovan.

Nedan mer information om kanadensisk gullris.

Kanadensisk Gullris

 

Några saker som kommer ske närmast i september:

  • AMA gruppen kommer och trycker in växtlighet längs Strandvägen så vi återskapar en vägren  för att öka säkerheten.

 

  • Farliga träd där det risk finns för fastighet har bedömts av arborist och kommer att fällas.

 

  • Vi kommer se över var gatlyktor skuggas av allmänningars och fastigheters  trädkronor, gemensamt med Vägansvarig. Detta för att öka tryggheten.

 

  • Vi har börjat titta över hur vi skulle kunna restaurera och sköta om ängen vid Västerängen genom ansökan av externa medel. Det är en insats för att återskapa tidigare slåtteräng. Om inget görs nu kommer ängen att växa allt mer igen. Till slut har vi en skog.  Det är också en insats för naturen då ängar är särskilt skyddsvärda och viktiga för biologisk mångfald. Observera att det är externa medel som kommer sökas för denna åtgärd.
  • Vi kommer se över hela Askholmsvägen, för hur vi kan får bort slyet/träden som mer och mer växer inåt Västerängen.

 

När höstmörkret faller:

  • Det finns behov också att göra en plan framöver och budget för skötsel av allmänningar. Idag har vi en begränsad budget. Vill vi hålla ner kostnader behöver fler engagera sig.

 

Välkomna att höra av er som kan hjälpa till på ett eller annat sätt, som exempel skötsel av allmänning nära dig, hålla stigar öppna, bekämpning av invasiva arter, restaurering av ängen och eller planering. Naturvårdsplanen är vägledande, se länk nedan

Naturvårdsplanen

Planen uppdateras allt eftersom insatser görs och där naturen har sin gång. Målet är att naturen skall bevaras och förvaltas, det har ett värde och det är det positiva på ön, men  hänsyn behöver också tas till trivsel, tillgänglighet, säkerhet, samt att vi där det går behåller ö-känslan och kontakt mot Mälaren.

 

Med vänlig hälsning

Naturvårdsgruppen